"Bude to jeden z takých priemerných ročníkov, hlavne čo sa týka
kvality. Na kvantite budú o niečo, možno o 20 percent, nižšie hektárové
úrody. Zapríčinené je to hlavne suchom, že sa vytvorilo menej šťavy a
bobuľky nemajú čím narásť," zhodnotil Vladimír Szathmáry, technik viničného hospodárstva z firmy Ostrožovič.
Tento rok bol pre vinohradníkov jeden z tých náročnejších, a to pre počasie. "Boli
minimálne tri týždne, kedy sme mali tropické dni, to znamená nad 30
stupňov, a zrážok napadalo celé leto do 100 mililitrov, čo je veľmi málo
pri týchto vysokých teplotách. Odzrkadlilo sa to trochu aj na
rastlinách tým, že vytvorili menej hmoty, máme trošku menej šťavy, avšak
kvalita a zdravotný stav hrozna sú vo veľmi dobrom stave,"
skonštatoval. Hlboko zakorenený vinič si pritom podľa neho dokázal
vytvoriť zásoby a prežiť veľmi suché a teplé dni, a zachovala sa tak
úroda.
Oberačky vo vinohradoch pri Malej Tŕni začínajú tradične odrodou muškát žltý, nasledovať bude furmint a lipovina. "Predpokladám, že oberačky budú, ako aj po minulé roky trvať jednak tak dlho a jednak aj tá kvalita bude zabezpečená," dodal Szathmáry.
Hovoriť o cibébach, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, je podľa neho zatiaľ príliš skoro. "Tým, že bolo celé leto sucho, a aj s tými zrážkami, ktoré momentálne máme, to zatiaľ nevyzerá na to, aby sa tvorili cibéby,“ povedal.